Arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar?

Informatie

Als zzp’ers weet je dat het geregeld moet worden: een AOV afsluiten. Je wilt hiervoor het liefst zo min mogelijk betalen. Daarom wil je weten of een arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar is. Goed nieuws: dat is zo! 39% van de zzp’ers is hier niet van op de hoogte. Lees verder en ontdek wat jij kunt terugkrijgen.

AOV-premie arbeidsongeschiktheidsverzekering
Je betaalt premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een gedeelte van deze premie kun je terugkrijgen. Elk jaar ontvang je een overzicht van de verzekeraar waarin staat hoeveel premie je afgelopen jaar betaald hebt. Deze AOV-premie behoort tot de fiscaal aftrekbare kosten. Dit houdt in dat je de premie kunt opgeven bij je belastingaangifte. De premie is namelijk af te trekken van het ‘inkomen uit werk en woning’ (box 1).

Voor wie is de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar?
De premie is aftrekbaar voor ondere andere zzp’ers, eigenaren van een eenmanszaak, DGA’s en vennoten uit een VOF. Het criterium is dat je ondernemer bent.

Belastingvoordeel
Stel: je bruto jaarinkomen is € 40.000 per jaar, waarmee je in belastingschijf 3 valt. Hierover moet je 42% inkomstenbelasting betalen. Per jaar betaal je € 3.000,- aan AOV-premie. In dit geval betaal je geen inkomstenbelasting over de €40.000, maar je betaalt inkomstenbelasting over € 37.000,-. Dit scheelt € 3000,-. € 3000,- x 42 % (schijf 3) = € 1260,-. In werkelijkheid is je AOV premie dan € 1.740,-. 

Meer weten?
Bij het AOV Collectief is de premie die je betaalt voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering ook fiscaal aftrekbaar. Meer weten over de premie van het AOV Collectief? Laat je gegevens achter voor een berekening! 

Regel het direct

Remco Bouman - CMC

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

  • Inkoopkracht
  • Maatwerk oplossingen
  • Collectieve verzekeringen specialist